Serotonine en alles rondom serotonine

Serotonine is een stofje dat je lichaam aanmaakt, waardoor je je gelukkig voelt. Dit stofje wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en je kunt de aanmaak van dit gelukshormoon beïnvloeden. Door dit gelukshormoon krijgt je hersenen signalen van geluksgevoel.

De juiste ingrediënten

Je lichaam maakt dit stofje helemaal zelf aan, maar dan moet je daar wel de juiste ingrediënten voor hebben, want je zou de aanmaak van dit hormoon dus ook zelf aan kunnen wakkeren. Wanneer je een serotonine tekort hebt, kun je last krijgen van angst, slapeloosheid en depressie, maar gelukkig kun je zelf ook wat doen aan een eventueel serotonine tekort.

Wat is serotonine eigenlijk?

Je lichaam maakt verschillende soorten hormonen aan. Zo’n hormoon wordt ook wel neurotransmitter genoemd en door de aanmaak van zo’n neurotransmitter, kun je je bang, boos of angstig voelen en van een ander soort neurotransmitter kun je weer heel erg gelukkig, blij en euforisch worden. 

Als je veel serotonine aanmaakt, zal je veel minder gevoelig voor afwijzingen zijn en daarmee zou je kunnen zeggen dat serotonine je een boost geeft in zelfvertrouwen. Net als dopamine is het een signaalstofje die een signaal afgeeft aan je hersenen, waardoor de zenuwcellen en hersenen optimaal kunnen communiceren. Samen met hormonen als cortisol, adrenaline en andere neurotransmitters, zoals de eerder genoemde dopamine, wordt je gedrag en hoe jij je voelt beïnvloed.

Serotonine staat misschien beter bekend als de klassieke stemming verbeteraar, maar heeft daarnaast ook invloed op tal van andere lichamelijke en geestelijke processen. Hierbij zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld je seksuele functies, temperatuurregulatie, pijnprikkels, zelfvertrouwen, gevoelens, eetlust, slaap, hart en bloedvaten, nieren, je immuunsysteem en je geheugen.

Hoe maakt je lichaam serotonine aan?

Je lichaam zal de serotonine aanmaken uit tryptofaan. Dat is een aminozuur die als voorloperstof dient en omgezet wordt naar 5-http en vervolgens weer naar serotonine. Het is dan ook erg belangrijk dat je genoeg tryptofaan uit je voeding binnen krijgt, zodat je een gezonde serotoninespiegel hebt.

Hoe maakt je lichaam serotonine aan?

Pure chocolade van 85% of meer, kikkererwten en bananen zijn voorbeelden van voeding wat ook wel brainfood wordt genoemd, omdat tryptofaan in deze producten rijkelijk aanwezig is. 90% van de serotonine wordt in je darmen aangemaakt, dus je zult begrijpen dat je voeding, spijsvertering en darmen, grote invloed kan hebben op hoe jij je dagelijks voelt. Omdat serotonine de bloed-hersenbarrière niet kan passeren, wordt de overige 10% in je hersenen uit tryptofaan aangemaakt.

Voeding

Oké, het is duidelijk dat we daar dus eigenlijk wel wat meer van willen hebben, maar aangezien serotonine alleen aangemaakt kan worden uit het tryptofaan aminozuur, zal je die aminozuur dus zoveel mogelijk uit je voeding moeten halen. Dit kunnen we eigenlijk serotonine voeding noemen en een paar van deze serotonine voeding producten hebben we net al even genoemd, maar er zijn nog meer producten zoals melk, sesamzaadjes, pompoen, bruine rijst, waar een grote hoeveelheid tryptofaan in zit. Wil jij je dus zelfverzekerd en gelukkig voelen, dan zou je goed op je voeding moeten gaan letten.

Serotonine te kort

Wanneer je echt een serotonine tekort hebt, zou dat serieuze gevolgen kunnen hebben. Buiten het feit dat serotonine je dag en nachtritme reguleert, kun je ook last krijgen van slapeloosheid. Om te slapen heb je weer melatonine nodig en om melatonine aan te maken, heeft je lichaam weer serotonine nodig.

Het valt allemaal samen, heb je een tekort aan serotonine, dan heb je automatisch een tekort aan melatonine, waardoor je moeilijk in slaap kan vallen. Serotonine is een neurotransmitter die niet alleen een grote rol speelt bij de eerder genoemde processen, maar wanneer je een serotonine tekort hebt, zou je ook symptomen kunnen hebben zoals spijsverteringsproblemen zoals PDS, lage pijngrens, hoofdpijn, trek in koolhydraten, gewichtstoename, chronische vermoeidheid en chronische stress.

Dit zijn dan alleen de lichamelijke symptomen. Een tekort aan serotonine kan echter ook nog psychische symptomen hebben, zoals een burn-out, depressiviteit, angstig, sociaal isolement, stemmingswisselingen, laag zelfbeeld, prikkelbaar, vergeetachtig, piekeren en neerslachtigheid.

Je hebt inmiddels wel gemerkt dat een serotonine tekort je perceptie van de werkelijkheid flink kan beïnvloeden en het is dan ook erg lastig om nog enig plezier te halen uit de mensen en de activiteiten om je heen. Je prestaties op het werk of op school zullen hierdoor ook erg afnemen.

Het mag duidelijk zijn dat bij depressieve mensen een tekort is aan dit gelukshormoon en dat is vaak terug te zien aan de emoties en een onrustig gevoel. Ook je eetlust wordt door de serotonine gereguleerd. Serotonine zorgt er onder andere voor dat je het gevoel krijgt, dat je genoeg hebt gegeten en als je dus te weinig serotonine aanmaakt krijg je dat gevoel niet en heb je de neiging om nog meer te eten, wat weer overgewicht en obesitas kan veroorzaken.

Je serotonine peil opkrikken

Wanneer je een tekort aan serotonine hebt, zal je zelf onbewust naar manieren gaan zoeken om je serotonine peil weer op te krikken. Eén van deze manieren is bijvoorbeeld op zoek gaan naar complimenten. Wanneer je een compliment krijgt, zal je serotonine gehalte iets stijgen. Een persoon die veel om aandacht vraagt, zou dus een tekort aan serotonine kunnen hebben.

Natuurlijk is het een manier om je tekort aan te vullen, maar zeker niet één van de beste manieren, want hierdoor ben je afhankelijk van de complimenten die je van anderen krijgt. In dat geval zou je beter kunnen kiezen voor een meer duurzame oplossing.

We zullen het geen dieet gaan noemen, maar een andere manier van eten. Probeer zoveel mogelijk gevarieerd, gebalanceerd en puur te eten. Eet voedsel dat lekker veel eiwitten bevat en wat voldoende vitamine B3 en magnesium bevat, zoals bijvoorbeeld in bruin brood en aardappelen. Producten weer veel tryptofaan in ziet is erg belangrijk, want zonder tryptofaan kan er immers geen serotonine gemaakt worden.

Zoals eerder vermeld zijn kikkererwten, bananen en pure chocolade echte serotonine boosters, maar daarnaast zijn zonnebloempitten, bruine rijst en bonen ook goede serotonine boosters. Je leefstijl zou ook essentieel kunnen zijn, waarbij bijvoorbeeld zonlicht, beweging of meditatie een stimulering in de aanmaak van serotonine kan zijn. Het gebruik van alcohol kan je serotoninespiegel overigens flink doen verlagen.

Als je van alles al hebt geprobeerd en je merkt dat het je niet lukt om je serotonine te verhogen, dan zou je ook een serotonine supplement kunnen gebruiken. Een serotonine supplement als 5-http is een prima manier om je eventuele tekort weer aan te vullen, maar aangeraden wordt om het zoveel mogelijk op natuurlijke wijze aan te vullen.