Alles wat je moet weten over de avocado

Avocado’s zijn in de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid. En dat is natuurlijk ook niet zo gek. Deze veelzijdige vrucht kan aan vrijwel alle maaltijden worden toegevoegd en bevat bovendien ook nog eens allerlei goede voedingsstoffen. Hier lees je alles over wat een avocado nu eigenlijk is, hoe je ze het beste kunt bewaren en aan welke overheerlijke recepten je ze kunt toevoegen.

Wat is een avocado nu eigenlijk?

Vrijwel iedereen heeft wel eens een avocado gegeten. Toch is er voor de meeste mensen nog veel onbekend over dit voedingsmiddel. Wist je bijvoorbeeld dat een avocado aan een plant groeit? En dat het tegen alle verwachtingen in geen groente, maar een vrucht is? Vooral dit laatste feitje zal veel liefhebbers verbaasd doen staan. Het uiterlijk, de nutriënten en de smaak hebben namelijk alles weg van een groente. Toch is niets minder waar. 

De gezondheidsvoordelen van een avocado

Dat het eten van een avocado heel gezond is, weten veel mensen misschien al. Wat precies die gezondheidsvoordelen zijn, wist je misschien nog niet. Daarom hebben we ze even kort voor je op een rijtje gezet:

 • Het eerste gezondheidsvoordeel is er eentje die je mogelijk niet verwacht van een vrucht: avocado bevat ontstekingsremmende vetzuren genaamd omega 9-vetzuren. Hiervan is uit onderzoek is gebleken dat ze inflammatie verminderen. De vetzuren die in de avocado zitten, vind je bijvoorbeeld ook in kokosolie en olijfolie.
 • Avocado’s hebben een verzadigend effect. Omdat de vrucht zowel vezels en gezonde vetten bevat, zit je sneller vol. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je minder snel opnieuw gaat eten, waardoor een avocado per dag je op den duur kan helpen bij het afvallen.
 • Avocado´s zijn goed voor je cholesterol. Een hoog cholesterol is gevaarlijk omdat het de kans op een beroerte of hartaanval aanzienlijk vergroot. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden en bij te hoge waarden direct je dieet te veranderen. Hier kunnen avocado´s je bij helpen. De vrucht bevat namelijk meervoudig onverzadigde vetzuren die helpen bij het verlagen van de slechte LDL-cholesterol.
 • Het eten van een avocado is goed voor je huid. De vele natuurlijke oliën in de vrucht helpen bij het hydrateren en verzachten van je huid. Bovendien bevatten avocado’s ook nog eens de belangrijke vitaminen E en C, die ervoor zorgen dat je huid jong en soepel blijft.

Voor al deze voordelen geldt dat je er niet te ver mee moet gaan. Eén avocado per dag is prima, maar houd het daar wel bij. Als je met regelmaat meerdere avocado’s per dag eet, kan dit een averechts effect hebben en dat wil natuurlijk niemand.

Hoe voorkom je het welbekende avocado probleem

Iedereen die wel eens avocado’s heeft gekocht, heeft er ook één of meerdere moeten weggooien. Avocado’s zijn namelijk maar een paar dagen echt rijp genoeg om te eten, waarna ze al snel gaan rotten. Je moet het eten van de vrucht dus ontzettend goed timen en dat gaat nogal eens fout. Om je hierbij te helpen, volgen hieronder een aantal tips die van pas kunnen komen als je een rijpe avocado wilt bewaren of eten:

 1. Er zijn verschillende manieren om te checken of een avocado rijp is. De eerste is door te kijken naar de kleur. Is de schil nog helemaal groen? Dan is deze waarschijnlijk nog veel te hard om te eten en moet je nog even geduld hebben. Heeft de vrucht een even, donkere kleur? Dan heb je een grote kans dat deze perfect is om te eten. Aan de hand van de zachtheid kan je vervolgens beoordelen of je niet al te laat bent.
 2. Een andere goede manier om de rijpheid te controleren, is door het steeltje aan de bovenkant van de avocado eraf te halen. Als de vrucht hieronder helder groen is, ben je good to go. Heeft het echter een bruinige kleur, dan is het verstandig om een andere te kiezen.
 3. Aangezien avocado’s erg groot kunnen zijn, komt het nog wel eens voor dat je een halve overhebt en wilt bewaren. Dit kan je het beste doen door de pit in de vrucht te laten zitten en de helft vervolgens af te dekken met een folie. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij kan en leg hem in de koelkast.
 4. Een andere manier om rijpe avocado’s te bewaren is door ze te besprenkelen met citroensap of te bewaren met uien. Dit vertraagt het oxidatieproces en zorgt ervoor dat je de vrucht niet weg hoeft te gooien omdat ´ie helemaal bruin is geworden.

Door deze tips te volgen, kan je altijd genieten van overheerlijke, rijpe avocado’s. Lees verder voor de lekkerste gerechten waar je ze aan toe kunt voegen.

Een avocado zit vol met gezonde vetten en vitamine e

Een avocado bevat vele gezonde vetten en dat maakt de avocado gezond. Het helpt tegen hart en vaatziekten. En je hebt na het eten van een halve avocado een verzadigd gevoel waardoor je eerder voldaan bent. Avocado’s bevatten ook vitamine e en magnesium. Naast de vezels in avocado en de vitamines en magnesium. Is bevat een hele avocado ook vitamine B, C, E en K en heel veel magnesium, kalium, zink en ijzer. Kortom dit maakt hem een bijzondere vrucht die verstandig is dagelijks of wekelijks te eten.

De lekkerste recepten

Je kunt avocado aan allerlei recepten toevoegen. Of je nu op zoek bent naar een ontbijt, lunch of avondeten: het kan allemaal. Hier bespreken we kort één recept voor elke maaltijd. Dit zijn natuurlijk onze grootste favorieten!

Avocado recpten

Avocado en garnalen op toast

Wil je de dag goed beginnen met een voedzaam ontbijt? Dan is toast met avocado en garnalen een uitstekende optie. Je hebt slechts drie ingrediënten nodig en de bereidingstijd is hoogstens tien minuten. Wat moet je doen?

 1. Pel de garnalen indien dit niet al gedaan is en bak ze met wat boter in de pan.
 2. Verwijder de schil van één avocado en prak deze in een kom. Breng dit naar eigen wens op smaak met peper en zout.
 3. Verdeel het geprakte vruchtvlees over de twee crackers.
 4. Haal de garnalen uit de pan en leg er drie op elke cracker.

Dat was het! Nu kan je genieten van een heerlijk, gezond ontbijtje.

Vegetarische wraps met hummus, gegrilde paprika en avocado’s

Voor de lunch kan je uiteraard iets uitgebreider aan de slag gaan. Wat dat betreft is dit recept de perfecte manier om tot het avondeten vol te zitten. Je maakt het zo:

 1. Besmeer de wraps met een laag hummus.
 2. Snijd de paprika en de avocado’s.
 3. Leg wat sla op de wrap en voeg vervolgens de overige ingrediënten naar wens toe.
 4. Rol de wrap stevig op en gebruik een satéprikker om alles bij elkaar te houden.

Je kunt ervoor kiezen de wraps van tevoren te verwarmen, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Salade met gerookte kip en pesto-yoghurtsaus

Dit laatste recept is ideaal voor een gezonde avondmaaltijd. Ook hiervoor ben je niet veel tijd kwijt, maar het resultaat is overheerlijk. Het enige wat je hoeft te doen is de volgende stappen volgen:

 1. Bak de gerookte kip in een pan tot deze gaar is.
 2. Roer de yoghurt, mayonaise en pesto door elkaar.
 3. Breng de saus op smaak met zout en peper.
 4. Maak van de sla, tomaat, komkommer en avocado een salade en gooi de kip er doorheen.
 5. Je kunt eventueel nog pijnboompitten en croutons toevoegen.

Het eindresultaat is een heerlijke, vullende salade. Wat wil je nog meer?