Buikspieroefeningen voor thuis. 10 beste buikspieroefeningen om je buikspieren te trainen

Het is goed mogelijk dat je buikspieren op dit moment nog niet goed te zien zijn. Toch is het echt waar dat je ze bij iedere lichaamsbeweging gebruikt. We spannen onze buikspieren aan als we boos zijn, maar ook als we moeten lachen.

Maar buikspieren hebben nog een belangrijke functie. Sterke buikspieren zien er niet alleen mooi uit, het is ook een teken dat je lichaam gezond en krachtig is. Met een platte buik zie je er nou eenmaal aantrekkelijker uit.

Wat moet je doen om een platte buik te krijgen?

Veel mensen denken dat je buikspieroefeningen thuis voldoende zijn om je buik lekker strak en plat te krijgen. Toch klopt dit niet helemaal. Ons lichaam heeft de eigenschap om vetreserves rond de buik op te slaan.

Wat moet je doen om een platte buik te krijgen?

Wil je dus graag een platte buik, dan is het niet genoeg of te volstaan met je buikspieroefeningen thuis te doen. Je zal ook je voedingspatroon aan moeten passen zodat je vetpercentage lager wordt. Hierdoor kan je eenvoudiger spiermassa opbouwen.

Buikspieroefeningen voor vrouwen

Met een platte buik staat dat leuke jurkje net iets beter. De vraag is natuurlijk hoe je dit als vrouw het beste voor elkaar kunt krijgen. Dit heeft eerlijk gezegd wel een beetje met je lichaamsbouw te maken.

Voor de ene vrouw is een strakke buik beter te realiseren dan voor de andere. Dit komt omdat vrouwen er harder voor moeten werken. Het is helaas een feit dat we net een wat hoger vetpercentage dan mannen rond onze buik hebben.

Welke buikspieroefeningen moet je doen?

Als je wilt beginnen met buikspieroefeningen thuis dan vraag je jezelf natuurlijk af wat goede buikspieroefeningen zijn. Je buikspieren trainen zorgt dan wel voor een mooi uiterlijk, na afloop van buikspier oefeningen kan je behoorlijk wat spierpijn hebben.

Dit komt omdat je door buikspieren trainen er verschillende spieren worden getraind. De buik van een vrouw bestaat namelijk uit 4 verschillende spieren. Dit zijn de buitenste en binnenste schuine spier, de dwarse buikspier en de rechte buikspier.

Welke buikspieroefeningen moet je doen?

Door te beginnen met buikspier oefeningen kan je ervoor zorgen dat je rug aanzienlijk minder belast wordt. Omdat we bij iedere beweging die we maken onze buikspieren gebruiken, spelen deze spieren een belangrijke rol. Door je buikspieren te trainen voorkom je blessures.

Wat zijn de beste buikspieroefeningen?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat de beste buikspieroefeningen zijn om mee te beginnen. Door goede buikspieroefeningen krijg je een mooie, platte buik zodat je kleding beter staat. En je wordt er ook nog gezonder en fitter van!

Sit up

De beste manier om je rechte buikspier te trainen is de sit up. Ga op je rug liggen en buig je knieën. Hou met de onderkant van je voet contact met de grond. Leg je handen op je dijen en breng vervolgens je borst naar je knieën.

Kom half overeind en laat je daarna langzaam terugzakken. Ook al is dit in het begin lastig en zwaar, het zal na verloop van tijd beter gaan. Probeer om deze oefening tussen de 10 en 15 keer te herhalen.

Crunch

Deze soort buikspieroefening lijkt heel veel op de sit up. Je begint de crunch namelijk in exact dezelfde houding. Ga op de grond liggen, buig je knieën en zorg dat je voeten recht op de grond staan.

Leg nu je handen achter je hoofd en hou je ellebogen goed open. Span vervolgens je buikspieren aan en kom omhoog. Beweeg je borst naar je knieën toe. Hierna zak je langzaam weer terug. Probeer ook deze oefening 10 tot 15 keer te herhalen.

Prone Cobra

Het is heel goed mogelijk dat je nog nooit van deze oefening gehoord hebt. Omdat de Prone Cobra gericht is op het versterken van je wervels is dit de ideale oefening voor vrouwen die veel zittend werk moeten doen.

Je gaat bij deze oefening op je buik op de grond liggen, gebruik bij voorkeur een sportmatje. Strek nu je armen langs je lichaam en span je buikspieren en je billen aan. Til vervolgens met je armen omhoog je borst van de vloer.

Probeer je armen in de richting van je heupen te duwen. Doe je best om een paar seconden in deze houding te blijven. Vervolgens ga je nu langzaam terug naar de beginpositie. Houd er wel rekening mee dat je na het doen van deze oefening een grote kans op spierpijn hebt.

High Knees

Misschien denk je dat je met knie heffen eerder met cardio bezig bent dan met buikspieroefeningen. Dit is echter niet waar. Je zet met name je onderste buikspieren aan het werk bij deze oefening. Omdat je goed in balans moet blijven worden alle spieren in je romp aan het werk gezet.

Bird dog

Ook al heeft deze buikspieroefening dan een aparte naam, hij is zeker effectief. Ook met deze oefening train je niet alleen je buikspieren maar ook je arm, schouder en rugspieren.

Luchtfietsen

Deze buikspieroefening wordt ook wel de bicycle crunch genoemd. Hij is het meest effectief voor je schuine buikspieren maar werkt ook goed voor de andere spieren in je buik.

De plank

Als er een goede oefening bestaat om je buikspieren te trainen dan is het de plank. Het voordeel van deze buikspieroefening is dat je er eigenlijk niets voor nodig hebt. Let er bij het doen van deze buikspieroefening goed op dat je navel goed naar binnen wordt getrokken en je je billen en lichaam maximaal aanspant.

Omgekeerde plank

Als je eens andere buikspieroefeningen voor vrouwen wilt doen dan de normale plank, probeer dan eens de omgekeerde versie. Dit is geen oefening die geschikt is voor beginners! In plaats van op je voorarmen leun je bij deze variant op je handpalmen.

Tenen aanraken

Nog een geweldige buikspieroefening die je thuis kan doen is op je rug gaan liggen met gestrekte benen. Deze oefening is bijzonder actief voor je onderste buikspieren. Probeer met je vingertoppen je tenen aan te raken.

Leg raise

Van alle buikspieroefeningen voor vrouwen is de leg raise een van de populairste. Bij deze oefening lig je plat op je rug en zwaai je vervolgens je benen gestrekt omhoog. Hou dit enkele tellen vol en laat vervolgens je benen weer zakken.