Heel Nederland verduurzaamt maar kunnen we dat wel aan?

Steeds meer mensen in Nederland stappen over op groene energie. Menig dakpan in Nederland is inmiddels bedekt met zonnepanelen. Door de fiscale voordelen en de kortingen op je hypotheek is het voor veel mensen financieel nog aantrekkelijker om meer zonnepanelen te plaatsen. Het is daarom ook niet zo gek dat bedrijven die dit allemaal moeten plaatsen soms handen te kort komen. Er is nu echter nog een probleem; het elektriciteitsnet kan deze stijging van energietoevoer niet meer aan. Omdat het natuurlijk niet wenselijk is dat deze goede veranderingen worden geremd zal hier zo snel mogelijk een oplossing voor moeten komen. In dit artikel meer over dit probleem en hoe dit opgelost zou moeten worden. 

Vol is vol

Doordat het animo voor wind energie en zonne-energie zo groot is dreigt het netwerk voor elektriciteit vol te raken. Zonne- en windparken belanden op wachtlijsten en er dreigt een groot tekort te ontstaan aan capaciteit. Er het grote probleem daarbij is ook nog eens dat het elektriciteitsnetwerk in Nederland op veel plekken geen ruimte heeft om te groeien. Bij Enexis hebben ze jaren geleden al plannen gemaakt om uit te breiden maar dit gaat maar over enkele procenten. Het probleem komt van twee kanten. 

Allereerst is er de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het bouwen van duurzame vormen van energieverwekking. Windparken op zee zijn tegenwoordig het normale uitzicht op het strand en je kunt geen woonwijk meer inrijden zonder in ieder geval één zonnepaneel te zien. Het hoogste punt van Nederland is tegenwoordig zelfs niet meer de Euromast in Rotterdam maar een wiek van een windmolen. Dit alles heeft er voor gezorgd dat de vereiste capaciteit van het netwerk in rap tempo is gestegen. 

Aan de andere kant is het lastig om de capaciteit van het netwerk uit te breiden. Door de lage populariteit van technische studies is het heel erg lastig om goed technisch personeel te krijgen. De wachttijd voor het aanpassen van deze netwerken is 5 tot 10 jaar. Dit is natuurlijk een uitermate vervelende situatie. 

Doelstellingen in gevaar 

Door de problemen met de overcapaciteit staan veel projecten in de wacht. Het kan zo 7 jaar duren voordat je mag beginnen met bouwen van een windmolen. Aan de ene kant zet de overheid volledig in op het verduurzamen omdat zij doelstellingen moeten halen maar aan de andere kant is dit niet mogelijk. Forse investeringen zijn er nodig om deze problemen op te lossen. Dit kan niet alleen van de netwerkbeheerder komen maar ook van de overheid. De vertragingen in deze sector zijn onvergefelijk omdat het de goede intentie om te verduurzamen afremt. Het valt te hopen dat er snel een oplossing komt voor deze situatie en de weg naar een co2 neutrale maatschappij kan worden vervolgt.

Zonnepanelen update: wat is de opbrengst na 2 jaar?